Канадската писателка Алис Мънро, лауреат на Нобелова награда за литература за 2013

...
Канадската писателка Алис Мънро, лауреат на Нобелова награда за литература за 2013
Коментари Харесай

На 92 г. почина носителката на Нобел за литература Алис Мънро

Канадската писателка Алис Мънро, лауреат на Нобелова премия за литература за 2013 година, умря на 92 години, заяви Ройтерс. Агенцията се базира на обява в канадското издание " Глоуб енд мейл ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Мънро запази дискретния си метод на живот без значение от множеството литературни оценки, заяви Агенция Франс Прес по повод смъртта на писателката.

Носителката на Нобелова премия за литература за 2013 година страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е умряла в дом за възрастни хора в Онтарио, заяви канадска медия.

Мънро става известна с разказите си, описващи селския живот в Онтарио, които бяха сравнявани от критиците с творчеството на съветския публицист от 19-и век Антон Чехов. 

Сборникът ѝ с разкази  " Танцът на щастливите сенки ", оповестен през 1968 година, получава премията на генерал-губернатора на Канада. 

Тя е носителка на голям брой оценки, а разказите ѝ излизат в влиятелни списания като " Ню Йоркър " и " Атлантик монтли ". Всевиждащият повествовател в творчеството й я приближава до стила на Чехов, разяснява литературната критичка Синтия Озик. 

Разказът " Далеч от нея " става основа за сюжет на едноименния филм от 2006 година, номиниран за две награди " Оскар ". 

През 2009 г. Алис Мънро получава интернационалната премия " Букър ". 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР